CARBONELL, EUDALD / HORTOLÀ, POLICARP
Ens farem humans? Aquesta és la pregunta clau que es planteja larqueòleg Eudald Carbonell, el qual no només sinterroga sobre el futur de lHomo sapiens, sinó que també defineix una sèrie de reptes de cara culminar el procés de socialització de lespècie. I ho fa pensant en el planeta i en lunivers que lenvolta, entenent la planetització no com un procés de globalització, sinó com un procés natural en què la intervenció humana prioritza la nostra consciència despècie i lautoconsciència com a planeta. Serem humans quan latzar sigui substituït per la lògica. En el moment que la selecció cultural substitueixi la selecció natural, haurem completat el procés dhumanització.
Eudald Carbonell i Roura, arqueòleg, va néixer a Ribes de Freser (Ripollès), el 17 de febrer de 1953. Des de lany 1999, ocupa la càtedra de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i actualment és investigador principal del Grup dAutoecologia Humana del Quaternari daquesta universitat. A més és director de lInstitut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Les seves fites científiques més destacades són la creació dun sistema danàlisi de la tecnologia prehistòrica anomenat sistema lògic-analític i lestudi del poblament antic de la península Ibèrica.
Policarp Hortolà és biòleg. Es llicencià en ciències biològiques a la Universitat de Barcelona. Després de realitzar un programa de doctorat sobre registre sedimentari i evolució paleoambiental al departament destratigrafia i paleontologia, es traslladà amb una beca predoctoral a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona), on es va doctorar. És Investigador Ordinari daquesta universitat, estant actualment adscrit a lInstitut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).